Expositie

Datum/Tijd
28/09/2018 - 16/03/2019
Hele dag

Frank Haanebrink

Peter van Nimwegen

Herman van Ankeren

Karin Dirksen

Wim de Boer

Gillian Glasgow

In Wijkcentrum Overdie kunnen kunstenaars exposeren.
Maakt u ook kunst en lijkt het u leuk om te exposeren in het wijkcentrum?
Stuur een mail naar frances-scw@thuisinoverdie.nl of laat een kaartje achter bij een van de medewerkers in het wijkcentrum.

Elk half jaar is er een nieuwe expositie. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Een zeer gevarieerde expositie in Wijkcentrum Overdie
looptijd september 2018 t/m maart 2019

Welkom in Wijkcentrum Overdie bij de nieuwe expositie. Deze keer exposeren er 6 kunstenaars. Frank Haanebrink, Peter van Nimwegen, Herman van Ankeren, Karin Dirksen, Wim de Boer en Gillian Glasgow. De expositie loopt zeer uiteen met een verscheidenheid aan kunstwerken. Wij wensen u veel kijk plezier.

 

Frank Haanebrink (Ard Official), kunstvorm Object Trouves. De kunstopjecten van Frank staan op de kasten in de gang naar de rode en paarse zaal. Door goed te kijken naar vormen, materiaal en kleur ontstaan er bij Frank (soms pas na maanden) ideeën voor andere toepassingen van gebruiksvoorwerpen. Niet zelden een combinatie van meerdere gebruiksvoorwerpen die iets nieuws laten ontstaan. Zie Facebook Art Official.

 

Peter van Nimwegen is geboren in de Overdie in 1954 en is opgegroeid in een groot gezin. In Overdie volgde hij het basisonderwijs, wat destijds niet meeviel. Snel afgeleid en altijd verhaaltjes en plaatjes in het hoofd verzinnen daar was hij goed in. De creativiteit werd gestimuleerd bij het bekende Alkmaars katholiek instituut ‘Fidelis’ en tijdens de middelbare school heeft hij les genomen bij cultureel centrum ‘Scarabee’. Peter heeft veel technieken en materialen leren kennen. Emailleren , fotografie, beelden maken, pastelkrijt, gips en hout. De laatste 20 jaar heeft Peter zich helemaal aan de kunsten geweid. Een ernstig ongeluk in 2017 heeft Peter gedwongen klein te werken. Dit resulteerde in minimaal 200 A4 A3 en 35×45 twinmarkers werken op papier, erg kleurrijk en variërend van onderwerp. Sommige werken zijn beïnvloed door de verwerking van het ongeluk. Het palet van Peter is licht en kleurig met soms donkere elementen.

 

In 2005 is Herman van Ankeren door een workshop van Martin Dielemans enthousiast geraakt voor schilderen met acrylverf. Hij ontdekte dat dit de uitlaadklep was die nodig was in zijn leven. De geestelijke afzondering die hij tijdens het schilderen ervaart brengt hem de innerlijke rust die hij nodig heeft in zijn drukke dagelijkse beslommeringen. Het voelt aan als mediteren. Die innerlijke rust schemert ook door in veel werken. Herman haalt zijn inspiratie uit alledaagse dingen zoals een simpele paddestoel maar ook uit oude glamour foto’s van bijvoorbeeld Marilyn Monroe. Zijn mentor, kunstenaar Pauline Bakker uit Bergen, helpt hem tijdens de lessen die hij bij haar volgt om focus te houden op zijn ontwikkeling. De weg die Herman bewandeld tijdens het maken van ieder werkstuk is daardoor een avontuur op zich. In Wijkcentrum Overdie exposeert hij met oud en nieuw werk. Daardoor zijn de verschillende stadia van zijn avontuur als beeldend kunstenaar goed te zien. Dat maakt de expositie in het wijkcentrum voor Herman heel bijzonder.

 

Karin Dirksen heeft een kalligrafie geschiedenis die al begonnen is in 1975. Op haar werk liet een collega een brede pen zien waar zij letters mee schreef. Het eerste wat Karin dacht: dat wil ik ook leren. Haar eerste kijk in de wereld van de kalligrafie, was een cursus kalligrafie op de grafische school in Amsterdam. Geweldig om de letters op een andere manier te bekijken. Daarna is Karin lid geworden van diverse kalligrafie verenigingen. Scriptores een Nederlands, Belgisch vereniging verzorgt jaarlijks weekstages met diverse internationale kalligrafen. Daar heeft Karin er diverse van gevolgd. Ook is zij lid van de Kalligrafenkring West-Friesland die elke maand bij elkaar komt in Berkhout.

Het begint met verschillende letter types te leren. Door de eeuwen heen zijn er velen ontstaan. Unciaal, Kapitalen, Textura, Italic, om er maar een paar te noemen. Het op paper zetten van letters blijft een uitdaging en er dan iets anders van te maken door er iets aan toe te voegen. Verschillende soorten pennen te gebruiken. In verschillende richtingen te gaan schrijven. Een hele andere techniek is het ontwerpen van letters. Deze in spiegelbeeld achter op een gekleurd vel, of een foto, te zetten en dan heel voorzichtig met een mes uit te snijden. In het wijkcentrum kunt u diverse werken van Karin bewonderen.

 

Wim de Boer is 7 jaar geleden met fotograferen begonnen. Hij heeft eerst een gebruikte canon 400 gekocht, om te weten of fotografie wel interessant was voor hem. Wim kwam er al snel achter dat het zwerven door de natuur en het vast leggen van wat groeit en al wat er nog meer aanwezig fascineert en een uitdaging is om de spanning die hij beleefd vast te leggen op de plaat. Er zijn zeker momenten dat als hij thuis komt, het een mooie trip was, maar geen foto’s en toch genoten heeft. Vogels ervaart Wim als een uitdaging om die in actie  vast te leggen. Dat betekend veel geduld en een snelle camera en goede telelens. De Oostvaarder plassen bieden een scala van mogelijkheden om zowel vogels als ander wild te observeren en vast te leggen. Maar dichterbij is ook genoeg te zien zoals het Zwanenwater of Waardsebos en Lunapark. Macro fotografie is een uitdaging om toch spanning er in aan te brengen.  Vergt ook veel geduld, en fantasie. Maar vooral kijken en uit proberen hoe collega fotografen het doen. Maar wat de kritiek ook is het blijft mijn foto. Je kunt tegenwoordig op verschillende manieren de foto laten zien. Op de al oude manier als poster in pas Partout en lijst, op foam, plexiglas, hout in diverse uitvoeringen en aluminium glad en gepoetst en zo zullen er nog wel meer mogelijkheden zijn. U kunt in het wijkcentrum een klein overzicht zien wat Wim is tegen gekomen en op plaat heeft vast gelegd.

 

Gillian Glasgow kent een leven met vallen en opstaan. Gillian is gaan onderzoeken wat haar plicht op aarde is. Zij zet zich graag in voor muziek, toneel, dans, helende energie en vooral ook kunst. Na het bijna verliezen van haar kind heeft ze het besluit genomen om zich te richten op één van haar verborgen talenten. Gillian richt zich met alle liefde op kunst.

Op zaterdag 28 september tijdens onze eerstvolgende gezellige Open Dag Cultuur en Muziek zijn alle kunstenaars weer aanwezig. Zij geven graag toelichting op hun werk en verzorgingen rondleidingen door het gebouw.
U kunt uzelf aanmelden als exposant voor volgende periodes.

Inschrijven