Nederland – Noorwegen, vereniging

Datum/Tijd
15/02/2019 - 20/12/2019
20:00 - 22:30

Zaal: Don Boscozaal

Lezingen op:

2018:

9 maart, 6 april, 28 september, 2 november, 21 december

2019:

18 januari, 15 februari, 5 april, 27 september, 1 november, 20 december

400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland

Op vrijdagavond 15 februari a.s. organiseert de vereniging Nederland-Noorwegen een lezing over de expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen met de Zr. Ms. Zeeland.

In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlandse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering niet overleefd hebben.

In 1921 is er een Noors weerstation gevestigd. Door de ligging zo ver van het vasteland van Noorwegen zijn de gegevens van dit weerstation belangrijk om een goede weersvoorspelling voor Noorwegen te kunnen maken. Vijf jaar later wordt het eiland tot Noors grondgebied verklaard. Het eiland kent dus een gedeelde Noorse en de Nederlandse geschiedenis!

In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland, onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlijk is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Daarnaast hebben ook wetenschap en cultuur een belangrijke rol bij deze expeditie. Meer dan 20 wetenschappers van verschillende disciplines hebben toestemming gekregen op het eiland onderzoek te gaan doen en het was dan ook de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie tot dan toe. Tijdens de expeditie wordt ook de gedenksteen voor de overleden overwinteraars gerestaureerd waardoor het culturele aspect ook niet uit het oog verloren wordt.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie.

Deze lezing wordt georganiseerd door de vereniging Nederland-Noorwegen en wordt gehouden in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.
De aanvang is 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00 en niet-leden € 6,00.

foto door Erik Verheul

Inschrijven