Voorstelling

Datum/Tijd
21/04/2018
18:00 - 22:00

Op zaterdag 21 april wordt in Wijkcentrum Overdie de indrukwekkende voorstelling

     “In Oorlog en Liefde”

gespeeld.

Timo Waarsenburg vertelt hierin het waargebeurde verhaal van een militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in het kamp zijn grote liefde vindt. Een lesje elementaire geschiedenis met een vleugje romantiek in een bijzondere vertelling.

De toegang is gratis, u kunt ook kosteloos genieten van de maaltijd vooraf als u ook aan het nagesprek deelneemt.

De avond is een initiatief van Art.1 Bureau Alkmaar.

Timo Waarsenburg

Het verhaal in Oorlog en Liefde:

Timo Waarsenburg vertelt In oorlog en liefde op indrukwekkende wijze het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011): een Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene. Beckman vindt in de grootste doodsfabriek, die de wereld ooit gekend heeft, de liefde van zijn leven. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Historicus, schrijver en verteller Timo Waarsenburg (1972) interviewde Hans Beckman voor verschillende kranten. Het verhaal liet hem nooit meer los. In 2017 maakte hij er een vertelling van voor het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Sindsdien voert hij zijn voorstelling door het hele land op. Hij staat in theaters en treedt op voor scholen.

Zelf zegt hij dit over In oorlog en liefde: “De geschiedenis is een aaneenschakeling van oorlogen. Toch neemt de tweede wereldoorlog in dat palet een aparte plaats in. Door de holocaust, de georganiseerde en systematische uitroeiing van een complete bevolkings-groep, niet om wat ze deden maar om wie ze waren. Dat mensen als wij eigenlijk zomaar, in een paar jaar tijd, kunnen verworden tot vervolgers of vervolgden. Dat mag nooit meer gebeuren.”

Wat anderen zeggen over In oorlog en liefde:

“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier.”
Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4-5 mei

“Na vier minuten had ik al kippenvel en net voor het eind zelfs een traan over mijn wang. Heel knap neergezet. Een verrijking!”
Tom Frijns, Rijswijk

“Deze voorstelling biedt leerlingen een indringend portret van het verzet en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de liefde. 4Mavo heeft ademloos geluisterd.”
Liesbeth Augustijn, Rector St. Maartens College, Voorburg

“Een ontzettend meeslepend verhaal dat op een persoonlijke manier wordt overgedragen. De details in het verhaal in combinatie met de dynamische manier van vertellen, hebben er voor gezorgd dat ik de gehele voorstelling op het puntje van mijn stoel heb gezeten.”
Thom Homsma, student Delft

Inschrijven