Expositie

Datum/Tijd
27 augustus 2023 t/m 28 juli 2024
Gehele dag

Zaal: gehele Wijkcentrum

In Wijkcentrum Overdie kunnen kunstenaars exposeren.
 Maakt u ook kunst en lijkt het u leuk om te exposeren in het wijkcentrum? 

Stuur een mail naar info@thuisinoverdie.nl of laat een kaartje achter bij een van de medewerkers in het wijkcentrum.
Elk jaar is er een nieuwe expositie. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Vanaf heden hebben wij weer een gevarieerde expositie in Wijkcentrum Overdie, looptijd augustus 2023 t/m juli 2024. 
De kunst hangt verspreid over alle zalen van het wijkcentrum met een overzichtsexpositie van de verschillende kunstenaars in de Biljartzaal.
 Deze keer kunt u het werk zien van deze kunstenaars:

Ernest Goudriaan - Okerzaal

Geachte belangstellende,

Mijn naam is Ernest Goudriaan ik ben 73 jaar jong en ik schilder al meer dan 30 jaar
Ik woon op het ogenblik in Amstelveen waar ik het heel erg naar mijn zin heb met mijn lieve vrouw Inge en ik schilder in Amsterdam Noord met nog vier andere mede schilders
Ik gebruik verschilde technieken zoals olie en acryl verf
Ik schilder naar eigen idee en naar werk van bekende meesters met een eigen twist
Ik vind Corneille een hele leuke schilder omdat hij bijna altijd vrolijke kleuren gebruikt
Mocht U interesse of informatie willen hebben in een van de schilderen kunt U mij mailen of bellen ook is de informatie bekend bij Stichting Wijkcentrum Overdie
Ik ben heel blij dat deze stichting en het bestuur en vrijwilligers de mogelijkheid bied aan verschillende kunstenaars uit Alkmaar en omgeving
Bij deze mijn hartelijke dank

Ernest Goudriaan.
Mobiel 0639881649
ernestgoudriaan1949@gmail.com

De Weefkring - Rode zaal

Weefkring Alkmaar bestaat al 52 jaar. Sinds een paar jaar is Wijkcentrum Overdie voor de weefkring de thuisbasis. Tien keer per jaar komen de vijfenzestig leden bij elkaar om kennis uit te wisselen, voor een lezing op textiel-gebied, om het eigen werk te showen, bibliotheekboeken te lenen of een workshop te volgen.

Weven als hobby. Wat is dat?
Dat kan op veel manieren. Sommige wevers gebruiken graag een klein weefraam, anderen genieten van het weven op een groot getouw, om grotere stukken te weven, zelfs tot ruim een meter breed, of ze weven banden op een bandweeftoestel. Weven, van ontwerp tot eindresultaat, is door het spelen met materialen en kleuren voor veel mensen een heerlijke hobby en de repeterende handelingen van het weven geven mensen vaak rust.

Met weven kun je veel kanten op. Van kleding tot sjaals, van theedoeken tot wandkleden, van pannenlappen tot kunstobjecten: van alles kun je ermee creëren.
Weven als ambacht is opgenomen op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland.
Landelijk gezien zit weven als hobby weer in de lift. Weefkring Alkmaar probeert met demonstraties ook in Alkmaar en wijde omgeving weer meer belangstelling voor weven te krijgen. En dat lukt. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe leden bijgekomen. Allemaal mensen die genieten van het weven thuis en van de bijeenkomsten in Wijkcentrum Overdie.

Met deze expositie hoopt Weefkring Alkmaar veel mensen te bereiken die nog niet bekend zijn met amateur-weven, met het diverse werk dat hier te zien is hun belangstelling te wekken, en wie weet, nieuwe leden te werven. Hoe meer mensen in Nederland weven, hoe groter de kans is dat dit belangrijke ambacht een blijvende toekomst heeft.

info@weefkringalkmaar.nl

Nico van der Veer - Paarse zaal

Eind jaren zeventig werd ik opgeleid als tekendocent. In die tijd heb ik tot mijn pensioen gewerkt met olieverf, waterverf en acryl, om middels een kwast of penseel beeldend bezig te zijn.

Sinds ik gepensioneerd ben, werk ik heel anders. Niet met verf maar met gepigmenteerde blokjes bijenwas, soms in combinatie met shellac (een afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis). Door toeval ben ik daar in aanraking gekomen en dat heeft mijn manier van schilderen drastisch veranderd. Eigenlijk vreemd, want deze techniek kent vele beperkingen: zo kun je er heel moeilijk figuratief mee werken.

Die werkelijkheid kan ik u dus niet laten zien. Maar wat ik wel kan laten zien is mijn werkelijkheid, door aspecten te benadrukken die ik belangrijk vind, zoals kleur (contrasten en nuances), beweging, spanning, ritme, herhaling en compositie. En geloof het of niet: toch zijn er, ondanks die beperkende techniek, soms hyper realistische schilderijen ontstaan. Zo verrassend is het schilderproces dus.

Encaustic art (zo heet die techniek) biedt mij die mogelijkheid om heel anders te kunnen schilderen. Duizend jaar voor Christus is deze schildertechniek ontstaan, maar door de ontdekking van olieverf is het wasschilderen bijna geheel verdwenen. Momenteel heeft een aantal mensen, zoals ik, het weer ontdekt. 
Het resultaat wil ik u graag laten zien in het wijkcentrum Overdie.

Nico van der Veer
Zilvermeeuwstraat 22
1826 GT Alkmaar

Meer werk is te zien via mijn website www.bijzaak.art
De schilderijen zijn te koop. Mail: nico-veer@hotmail.com

Matthé Goedhart  (Blauw Gang 1e verdieping)

Mijn naam is Matthé Goedhart 

Ik teken en schilder eigenlijk al vanaf mijn jeugd. Ik schilder en teken het liefst mensen en hun omgeving en zelden een stilleven wat ik ontdek in mijn woonkamer of atelier. Ik ben mijn hele leven wel met tekenen en schilderen bezig geweest. Op latere leeftijd ontdekte ik schilderen opnieuw en kreeg mijn werk meer kwaliteit en diepgang en op latere leeftijd ook doorkreeg dat ik niet anders kon. Ook door de wijze waarop ik mijn materiaal hanteer, wat betreft de touchering en het coloriet en de bewerking van het canvas. Tot nu toe heb ik eigenlijk wel door heel Noord-Holland geëxposeerd. Ik werk he liefst naar de waarneming doch ik heb ook wel met abstract geëxperimenteerd. De artiest en zijn model: mij portretten gaan vaak over hetzelfde: wat mijn innerlijke wereld is. Modeltekenen is van binnenuit wat verdere filosofie is. Ik heb van mijn achttiende tot mijn eenentwintigste jaar drie jaar op de kunstacademie gezeten in Amsterdam waar ik veel naar model werkte en gedegen tekenonderwijs heb gehad.

Matthé Goedhart

Sander Jurriën Aalders (Gele zaal)

Mijn naam is Sander Jurriën Aalders

Ik schilder en teken al vanaf mijn jeugd en ooit geprobeerd om op de Rietveld Academie te komen maar dat is niet gelukt wel ben ik al aardig lang bezig

Wel ooit bij de GGZ in Heerhugowaard geëxposeerd en bij een zorgboerderij Astresia

Ook werk ik als vrijwilliger voor de Hoofdzaak als cliënt ondersteuner en zit achter de infotafel

Ik maak ook muziek en speel gitaar en heb op Soundcloud wat muziek staan onder de naam Sanaalders wat jazz en funk

Eigenlijk is schilderen mijn hobby en kan er ooit is wat moois uit komen maar ben ik een amateur

Ik heb een baantje als schoonmaker bij Heliomare een school hier in Alkmaar

 

Janna van Zuijlen van Leeuwen (Brasserie)

Geboren: 22-03-1945 te Velzen /IJmuiden
Beoefend 43 jaar de Papierknipkunst, van volkskunst naar eigentijdse knipkunst.
Het vastleggen van gelegenheidsprenten d.m.v. symboliek en symmetrie.
Mandala’s (cirkelvormige ontwerpen) fantasie knipsels en kleurpotlood tekeningen.
Zij kreeg in sept. 2019 de eretitel ‘Jantje IV’ (knipkunst).
Tentoonstellingen: Nederland, Frankrijk, Denemarken, Litouwen en Wit Rusland.

naar

activiteiten

overzicht