KNNV | Alkmaar-Den Helder

Dag/Datum/Tijd
Woensdagavond
20:00 – 22:00 uur

Zaal: Don Bosco zaal

Toegang: Gratis

Data
18 januari 2023
22 februari 2023, 19.30 uur

De lezing van Ger Molenaar vindt NIET plaats op 25 januari 2023 maar een week eerder op woensdagavond 18 januari 2023, zelfde plaats, zelfde tijd.

 

De lezing van Ger Molenaar vindt NIET plaats op 25 januari 2023 maar een week eerder op
woensdag avond 18 januari 2023, zelfde plaats, zelfde tijd.

Woensdagavond 18 januari 2023
Op stap binnen de grenzen van Nederland.
Een lezing door Ger Molenaar, georganiseerd door de KNNV Alkmaar- Den Helder.

In de coronatijd waren we aan Nederland gebonden, verre reizen waren niet mogelijk dus gingen we op reis in Nederland. In onze eigen omgeving zijn we natuurlijk ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland biedt natuurlijk veel meer. Dus de tent uit het stof gehaald en vele weekenden met mijn meissie er op uit. Naar het Oldambt in Groningen met zijn grauwe kieken en prachtige boerderijen die mij als agrarisch museum directeur natuurlijk zeer aanspraken. Daar niet ver vandaan beland je in de Onlanden en Zuid laren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer. Niet onvermeld mag blijven dat daar nog een zeer relaxt volkje woont. Daarna belanden we bij de Weerribben, Dwingelderveld, Fochteloerveld, het Diependal en de Drentse Aa. Na de verkenning van het noorden steken we door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden komen we in Limburg terecht waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten de vogels, goed vertoeven is en je s’ avonds onder het mom van een Maastrichts biertje, tot de conclusie komt dat Nederland nog zo slecht niet is. Als je dan ook nog op de terugweg door Brabant boomkikkers, vliegende herten en inktviszwammen tegen komt, kan ons landje wedijveren met het buitenland.

Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

Grauwe klauwier
Adder

Woensdagavond 22 februari 2023. Aanvang 19.30 uur
Wilde bijen.
Een lezing door Pieter van Breugel, georganiseerd door de KNNV Alkmaar-Den Helder.

In ons land komen naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus “in het wild” voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Zij vormen volken met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De diverse soorten zijn vaak genoemd naar hun uiterlijk of hun gedrag. Zo kunt u onder meer aantreffen: zandbijen, koekoeksbijen, metselbijen, maskerbijen, behangersbijen, wolbijen, bloedbijen en zijdebijen.

Pieter van Breugel uit Veghel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbieden van nestgelegenheid en is auteur van enkele boeken over wilde bijen. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames, zal hij u een wonderlijke insectenwereld voortoveren, die u onmiddellijk zal verleiden om in u eigen meer en beter te gaan kijken. Door zijn enthousiaste verhaal zult u geïnspireerd en rijker huiswaarts keren in het besef dat ook in uw directe omgeving juweeltjes van dieren een wonderlijk leven leiden. Laat u deze kans om unieke beelden te zien dus niet ontgaan.

Grote Wolbij
Tuinbladsnijder

naar

home

pagina

naar

aktiviteiten

overzicht