KNNV | Alkmaar-Den Helder

Dag/Datum/Tijd
Woensdagavond
20:00 – 22:00 uur

Zaal: Don Bosco zaal

Toegang: Gratis

Data
28 september 2022
26 oktober 2022
23 november 2022

Woensdagavond 28 september 2022
 “Kijk om je heen in het Noord-Hollands Duin” !
Een lezing door Joop de Wit, georganiseerd door de KNNV afdeling Regio Alkmaar-Den Helder.

Joop de Wit, 74 jaar, woont in Hengelo (Ov), maar is van half maart tot eind oktober in een vakantiechalet in Aagtdorp te vinden. Al ruim veertig jaar is hij natuurgids. Hij is zowel lid van het IVN als van de KNNV. Hij is helemaal weg van alles in de natuur vooral die van de duinen. Zijn voorkeur gaat uit paddenstoelen, insecten en planten.

“Kijk om je heen” is een uitroep, die ik heel vaak gebruik, en waarvan deze presentatie een weergave is. Heel vaak ben ik in de duingebieden van Noord Holland te vinden als natuurgids bij Staatsbosbeheer, met de woensdaggroep van de KNNV of gewoon privé, om foto’s te maken en vooral van de fascinerende natuur te genieten.
Graag neem ik u mee langs wat de natuur ons biedt – als je om je heen kijkt – en vertel ik aan de hand van foto’s over de vele bijzondere dingen die in de Noord Hollandse duinen te vinden zijn.
Van speciale planten (onder andere orchideeën) tot allerhande insecten en paddenstoelen.
De meeste foto’s zijn door mijzelf gemaakt (veelal macro-foto’s), maar speciale aandacht vraag ik voor heel speciale foto’s die met de bevruchting van orchideeën te maken hebben. Bloembezoek door diverse insecten is uiteraard bekend, maar sommige orchideeën zijn gespecialiseerd hierin. En van deze specialisatie laat ik foto’s zien die zijn gemaakt door een vriend uit Twente.

Platbuik vrouwtje (foto Joop de Wit)

Woensdagavond 26 oktober 2022
“VAN KONINGSGIER TOT KROKODILWACHTER”.
Een lezing door Wim de Groot, georganiseerd door de KNNV afdeling Regio Alkmaar-Den Helder.

Wim de Groot, 69 jaar, is rond zijn vijftigste pas geïnteresseerd geraakt in vogels. Samen met zijn vrouw heeft hij vanaf die tijd vele reizen naar het buitenland ondernomen om vogels te spotten. Daarbij heeft hij een oude liefhebberij de fotografie opgepakt, en heeft hij vele soorten vogels vastgelegd op de plaat. Sinds hij met pensioen is heeft hij zijn blik ook verruimd naar andere onderwerpen in de natuur maar de liefde voor de vogels is altijd gebleven.
Ooit wel eens willen weten hoeveel familieleden onze spreeuw in het buitenland heeft? Wist u dat veel ijsvogels in de wereld nog nooit een vis hebben gevangen? Of dat je in Azië “zomaar” een groenpootruiter tegen het lijf kan lopen? In deze lezing toont Wim de Groot u niet alleen een selectie van zijn in meer dan dertig landen gefotografeerde vogels, maar hoort u ook het een en ander over de omstandigheden waaronder de opnames zijn gemaakt. Bij een aantal vogelsoorten zal worden
ingegaan op het verspreidingsgebied van soort, geslacht en familie. Niet te veel uiteraard, het gaat in deze presentatie tenslotte vooral om het mooie plaatje. Vogels uit o.a. Afrika en Azië, maar ook dichter bij huis zoals Spanje en Noorwegen en zelfs uit onze eigen Noord-Hollandse duinen. Een speciale rol is weggelegd voor baltsende vogels zoals poelsnip, kleine trap en auerhoen. Liefhebbers van kleur komen aan hun trekken met een aantal bontgekleurde Aziatische soorten.

IJsvogel (foto Wim de Groot)

Woensdagavond 23 november 2022
“Wat vertellen vleermuizen ons over onze directe leefomgeving?”
Een lezing door Jan Boshamer, georganiseerd door de KNNV afdeling Regio Alkmaar-Den Helder.

Jan Boshamer, natuurliefhebber en ecoloog, is een specialist op het gebied van de Nederlandse zoogdieren. Zijn grote liefde is al jarenlang de vleermuis. Op alle mogelijke manieren zet hij zich in voor de studie en de bescherming van deze bijzondere vliegende zoogdieren.

In de lezing wil ik graag iets vertellen over mijn fascinatie voor deze mysterieuze dieren. Behalve fascinerend vanwege hun verborgen nachtelijke levenswijze, blijken vleermuizen ook nog eens kritische gebruikers van hun leefomgeving te zijn. Hier botsen onze belangen en die van vleermuizen nog wel eens. Vooral waar het gaat om de aanwezigheid van vleermuizen in gebouwen, lopen we regelmatig tegen conflicten aan. Meerdere soorten zijn echte cultuurvolgers, ze maken graag gebruik van onderkomens die wij ze in onze gebouwen bieden. Vleermuizen kunnen individueel erg oud worden, daarnaast gebruiken ze hun onderkomens vaak jaren achter elkaar. Wat doen we met een gebouw waar vleermuizen in huizen, maar dat op de nominatie staat gesloopt of rigoureus verbouwd te gaan worden? Is het ter compensatie ophangen van een groot aantal zogenaamde vleermuiskasten dan een oplossing?

Lang geleden ben ik begonnen om met de z.g. bat-detector (een elektronisch hulpmiddel om de zeer hoge geluiden van vleermuizen te kunnen horen) te luisteren naar vleermuizen en al doende meer te weten te komen over nachtelijke levenswijze van deze dieren. Na verloop van tijd bleek ook dit apparaat niet zaligmakend voor een goed inzicht wat er zoal in de omgeving rondvliegt. Ik ben toen begonnen met het ophangen van speciale vleermuiskasten in verschillende gebieden in de Kop van Noord Holland. Dit leverde boven verwachting snel resultaat op. Aan de hand van een PowerPoint presentatie wil ik iets te kunnen laten zien over deze fantastische dieren.

Vleermuizen (Jan Boshamer)

naar

home

pagina

naar

aktiviteiten

overzicht